Voor onze volgers Leiden, 9-6-2022

Het is zover: het Burgerberaad Energietransitie komt eraan. Wethouder Yvonne van Delft heeft dit onderwerp in haar portefeuille en ze heeft er zin in, zo kon je via Sleutelstad horen!
Volgens mij mogen we er van uitgaan dat onze aandacht en publiciteit over het onderwerp Burgerberaad en Energietransitie een essentieel aandeel heeft geleverd om het opgenomen te zien in het coalitieakkoord Leiden! Inderdaad, we hebben samen met de gemeente opgetrokken in de 12 wijken als faciliteerders van de te voeren gesprekken over het onderwerp Warmtetransitie ( later gelukkig Energietransitie geworden). Terugkijkend kunnen we zeggen dat er een goede samenwerking is geweest met de gemeente over dit onderwerp.

We hebben er al heel wat opzitten om het begrip burgerberaad te doen landen bij de politiek! Even voor de aardigheid op een rijtje op welke manier wij als Leidse Gesprekken bezig zijn geweest met het bevorderen van een Burgerberaad in Leiden:
– Met grote regelmaat met elkaar besproken en gemaild over kansen en inhoud van wat een Burgerberaad betekent
– Diverse webinars gevolgd over de vorming van burgerberaden via g1000 en het Bureau Nationaal Burgerberaad
– Verschillende keren on line gesproken met mensen van het Nationaal Bureau Burgerberaad
– Diverse lezenswaardige artikelen aan elkaar gestuurd over hoe het verkrijgen van zeggingskracht van burgers gestopt dan wel bevorderd kan worden,
– Meegedaan in de 12 wijken in samenwerking met de gemeente als gespreksleiders bij de gesprekken over de warmtetransitie (werd al steeds meer Energietransitie)
– Een brief aan de formateur geschreven over het opnemen van het begrip burgerberaad in het coalitieakkoord
– De oproep aan de lijsttrekkers van de Leidse politieke partijen gestuurd om toch vooral het idee Burgerberaad mee te nemen in de onderhandelingen.
– Gesprekken gevoerd met diverse politieke partijen om het belang van een Burgerberaad op te nemen in hun verkiezingsprogramma’s.
– Een oproep tot het realiseren van een burgerberaad Energietransitie in Leiden is overhandigd aan de plaatsvervangend voorzitter van de Gemeenteraad
– Veel mensen geïnformeerd over het boek van Eva Rovers: vanaf nu doen we het zelf, gaat met name over het Burgerberaad
– En als laatste onszelf uitgenodigd om uitgebreider over het begrip democratie en aandacht voor nieuwe vormen te spreken bij de nieuwe Gemeenteraad

Me dunkt, dat wij er van uit kunnen gaan, dat we een essentiële bijdrage hebben geleverd om een Burgerberaad Energie transitie, te realiseren. Daarnaast hebben we bijgedragen om het fenomeen Burgerberaad een plek te geven voor de Leidenaren en de Leidse politiek! Want na de eerste burgerberaad mogen er meerdere volgen is de wens. Over het evenementen beleid bijvoorbeeld, of over stedenbouwkundige ontwikkelingen in leiden. Er zijn veel onderwerpen die de hele stad aangaan en op de manier van een Burgerberaad een goede gelegenheid bieden om veel Leidenaren hun zeggingskracht te geven. We hebben dat dus niet voor niets gedaan: er is geluisterd! Dat betekent dat we binnenkort aan tafel zullen gaan met de wethouder Yvonne van Delft. Waarschijnlijk begint het met de voortzetting van de goede contacten die er al zijn met de betreffende ambtenaren.

Tot zover, Namens Leidse Gesprekken
Edith van Middelkoop

ps: uit het Leids Dagblad van 9 juni:

reageren? zie: Contact | Leidse gesprekken