Op maandagmiddag 11 september kregen de gespreksbegeleiders de beloofde vervolgtraining van Ernst Abbing en Jouwert van Geene van het Bureau Burgerberaad.

Weliswaar geen hele dag, maar dat was tegelijk een vrijbrief om dit dagdeel nóg intensiever te maken dan de training van 21 augustus.

De focus lag deze keer op de gang van zaken bij de vervolgbijeenkomsten. Die simuleerden we met een drietal oefeningen: ‘Idealen en dilemma’s’; ‘Stille wand brainstorm’ en ‘Ideeën aanscherpen tot aanbevelingen’.

Hiermee kwam het hele scala aan bod: van benoemen wat je belangrijk vindt, wat je drijft, ‘divergeren’, creatieve invalshoeken, elkaar stimuleren om buiten gebaande paden te denken naar aandacht voor de dilemma’s, kritisch nadenken en bevragen, opletten voor de blinde vlekken ‘hebben we nog wat gemist’, naar samen komen tot de formulering van een advies.

Er zijn verschillende manieren om op een prettige manier door dit proces te wandelen; ook daarin hebben we meer mogelijkheden verkend.

Naarmate de tijd vorderde, werden de sessies zwaarder en zie je ook het energieniveau bij de deelnemers wat meer fluctueren. Ook dat is leerzaam.

Naast de leerpunten uit de eerste trainingsdag zagen we nu ook (alweer: niet uitputtend) dat je alert moet zijn op je eigen houding (ook letterlijk: staand of zittend), non-verbale signalen, (te) actieve rolopvatting, te veel of te weinig doorvragen, ruimte geven aan het proces. Of, zoals een van de deelnemers het verwoordde: ‘ik ben me nog meer bewust van mijn valkuilen, maar dat nog steeds sluit niet uit dat ik erin trap’.

Afsluitend: we hebben er zin in.

Marc van Pelt